Ask, Suomen paras ravintola 2019, sija 10

adminy
June 11, 2019 0 Comment

Helsingin Kruunuhaasta löytyy pikkuinen mutta erinomainen ravintola Ask. Vuonna 2012 avattu ravintola on koko olemassa olonsa aikana kerännyt suurta suosiota. Tällä kertaa se on sijoittunut 10. sijalle Suomen parhaan ravintolan äänestyksessä. Tämä ravintola on saanut myös kansainvälistä tunnustusta, sillä on nimittäin ollut Michelin-tähti vuodesta 2014 lähtien. Lisäksi Ask on White Guide Nordic 2018 -listauksessa määritelty niin sanottuun Global Master Class -luokkaan, ja tuolloin samainen listaus piti sitä parhaana suomalaisena ravintolana. Ravintola Askin omistavat Filip Langhoff ja Linda Stenman-Langhoff. Kokki Filip Langhoff vastaa ravintolan keittiöstä ja Linda Stenman-Langhoff on ravintolan sommelier. Ennen oman ravintolansa perustamista tämä aviopari hankki kokemusta sekä ulkomaisista ravintoloista että suomalaisista huippuravintoloista. Tuo kokemus ja intohimo ruokaa kohtaan näkyy ja maistuu tässä ravintolassa.

Ask on pikkuinen mutta sitäkin tunnelmallisempi, vain reilun 20 asiakaspaikan ravintola. Pöytävaraus on siis suositeltavaa tehdä, sillä näin maineikas paikka on usein täynnä. Asiakaspaikkojen vähäisen määrän ansioista ravintola pystyy takaamaan erinomaisen laadun sekä ruoan että palvelun suhteen. Ainakin ulkopaikkakuntalaisen näkökulmasta ravintola on ehkä hieman piilossa, sillä Vironkadulla, jolla Ask sijaitsee, on mittaa vain parin korttelin verran. Tosin paikalla on sijainnut ravintoloita jo ennen Askia, joten toisille asiakkaista sijainti voi olla entuudestaan tuttu. Pienessä ravintolasalissa on isot ikkunat, jotka tuovat avaruutta ja saavat tilan tuntumaan kokoaan suuremmalta. Valkoisen ja harmaan sävyistä on rakennettu tyylikäs sisustus, joka on selkeän minimalistinen mutta samalla kodikas. Täällä pääosan saa ruoka, myös visuaalisesti.

Askin ruokafilosofia

Ravintola Askissa seuraillaan kenties tämän hetken trendikkäintä tapaa laittaa ruokaa. Huomio kiinnittyy siis raaka-aineiden laatuun. Kaikki raaka-aineet hankitaan mahdollisimman läheltä, mielellään luomuna ja useimmiten pientuottajilta. Luomuvaatimuksesta tosin joudutaan ajoittain tinkimään lihan osalta, mutta kalassakin pyritään suosimaan villikalaa viljellyn sijaan. Lisäksi riista on isossa roolissa Askin tarjonnassa. Lähiruoka on aina taatusti tuoretta, ja selvää on, että hyvä ruoka syntyy hyvistä raaka-aineista. Ruoassa näkyy omistajapariskunnan pitkä työkokemus eri puolilta Eurooppaa. Innoitusta annoksiin ravintola kertoo saavansa luonnosta, ympäristöstä ja ympärillä olevista ihmisistä. Ask on profiloitunut nimenomaan fine dining -paikaksi. Hintatasoltaan se on suhteellisen korkea, mutta ruoka on hintansa arvoista. Tämän tyylisessä paikassa ei yleensä käydä kovin usein, toisille se voi olla jopa kerran elämässä -elämys.

Ainutkertaisia ruokaelämyksiä

Ravintola Ask palvelee asiakkaitaan lounasaikaan perjantaisin ja lauantaisin sekä illallisilla keskiviikosta lauantaihin. Askissa tarjoillaan aina päivän menu, joka vaihtelee sesongin ja raaka-aineiden saatavuuden mukaan, ja voi olla eri jopa peräkkäisinä päivinä. Illallismenu sisältää huimat 16–20 ruokalajia, lounasmenu on hieman lyhyempi. Tässä ravintolassa siis ruokaillaan todellakin pitkän kaavan mukaan, ja ravintola suositteleekin verkkosivuillaan, että illallisruokailijat varaavat kolmesta neljään tuntia aikaa ravintolaelämykselleen. Yksittäiset annokset ovat tietenkin aika pieniä, mutta taitaen valmistettuja ja kauniisti esille pantuja. Tällaisessa konseptissa on sekä hyvä että huonot puolensa. Ravintolan on helppo seurata sesonkeja ja satokausia, ja ruokahävikkikin saadaan pidettyä minimissä. Asiakkaan näkökulmasta ikävää on vain se, että sitä maailman parasta annosta ei ehkä ole tarjolla seuraavalla vierailukerralla.

Näyttävä viinilista

Ravintola Askin toinen omistaja on asiansa osaava sommelier, ja sen todella huomaa. Viinilistassa on huimat pari sataa vaihtoehtoa, ja siinäkin on suosittu pientuottajia sekä luomuviinien tuottajia. Ruokafilosofiasta tuttu lähiruoan idea näkyy myös viinilistassa niin, että kaikki viinit ovat eurooppalaisia, ja onpa mukaan löydetty ja hyväksytty myös Suomessa valmistettuja tuotteita. Osaa listan viineistä ei edes saa muualta kuin ravintola Askista. Mukana on myös hyvä valikoima alkoholittomia viinejä. Viinien lisäksi on tietysti tarjolla muitakin juomia oluista kirkkaisiin viinoihin. Päivän menun rinnalle laaditaan aina myöskin yhteensopivat viinimenu, josta on saatavilla myös alkoholiton vaihtoehto. Viinimenu on hyvä vaihtoehto jo siitäkin syystä, että Askin viinikellarin viinit ovat laadukkaita ja siksi pullohinnaltaan suhteellisen kalliita.

Monipuolista ja tasokasta palvelua

Ravintola Ask tarjoaa asiakkailleen kokonaisen kulinaristisen elämyksen monen ruokalajin menun ja viinimenun kautta. Erityistä huomiota Askissa on kiinnitetty ruoan ja viinien lisäksi myös palveluun, jotta ravintolakäynti olisi siltäkin osin täydellinen. Askin palvelua kehutaankin monessa paikassa. Ravintola ei erikseen mainitse verkkosivuillaan mitään erikoisruokavalioista, mutta on oikeutettua olettaa, että erilaisten ruokavalioiden ja allergioiden huomioiminen onnistuu tämän tason huippuravintolassa. Aina on varminta ilmoittaa omista erikoistoiveistaan jo pöytävarausta tehdessä, jotta voi varmistaa itselleen juuri sellaisen ruokailuelämyksen, jonka Ask asiakkailleen haluaa tarjota. Askin elämys on mahdollista tilata myös omaan kotiin tai muuhun itse valittuun paikkaan. Ask nimittäin tarjoaa myös catering-palvelua. Lisäksi Askista voi ostaa lahjakortteja, joilla voi maksaa ruokailun. Erinomainen lahjaidea sille, jolla on jo kaikkea.

June 2019
M T W T F S S
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30