Kaskis – Suomen paras ravintola, sija 6.

adminy
June 11, 2019 0 Comment

Turun ravintolaelämän todellinen helmi on pieni, vuonna 2014 ovensa avannut ravintola Kaskis. Se on jo muutaman kerran tullut valituksi Turun parhaaksi ravintolaksi, ja on saavuttanut sijan 6 myös koko Suomen kattavassa parhaiden ravintoloiden listassa. Tunnustusta on tullut myös kansainvälisesti, sillä ravintola Kaskis on saanut maininnan Michelin-oppaaseen, vaikkei varsinaisia Michelin-tähtiä vielä olekaan saanut. Palkittuja ja arvostettuja ovat myös miehet Kaskiksen takana. Ravintoloitsijoista toinen, Erik Mansikka, on voittanut vuonna 2013 sekä Vuoden kokki -kilpailun että Hell’s Kitchen -ohjelman Suomen version ensimmäisen tuotantokauden. Kaskiksen toisena ravintoloitsijana toimii Simo Raisio, ja kolmikon täydentää viineistä ja salin puolesta vastaava Topi Pekkanen. Tältä ravintolalta laatua on siis ollut lupa odottaa, ja sitä on myös saatu.

Kaskiksen ravintolasali on pieni: siellä on vain 36 asiakaspaikkaa. Paikan pienuus on tietysti omiaan auttamaan siinä, että sekä ruoan että palvelun laatu pysyy tasaisen hyvänä jokaisen illan aikana ja illasta toiseen. Toisaalta pieni koko tarkoittaa myös sitä, että tähän ravintolaan kannattaa tehdä pöytävaraus. Ravintola sijaitsee asuinkerrostalon alakerrassa hieman Turun ydinkeskustan ulkopuolella Kaskenmäellä. Nimensäkin ravintola on mitä ilmeisimmin saanut osoitteestaan Kaskenkatu (ruotsiksi Kaskisgatan). Pieni tila suurine ikkunoineen on kuitenkin hyvin avaran oloinen. Ravintolan sisustus on tyylikkään yksinkertainen, mutta toisin kuin fiinin huippuravintolan maineen saavuttaneelta paikalta voisi olettaa, jopa melko kodinomainen ja rento. Valkoiset pöytäliinat ja kristallikruunut loistavat poissaolollaan. Sisustus kertookin Kaskiksen tyylistä, jossa ruoka on etusijalla.

Kaskiksen ruokafilosofia

Ravintola Kaskiksessa ruoan valmistus lähtee liikkeelle siitä ajatuksesta, että hyvä ruoka syntyy vain ehdottoman hyvistä raaka-aineista. Ravintolassa pyritään käyttämään mahdollisimman paljon lähiruokaa ja luomua silloin, kun ne vain ovat se maukkain mahdollinen vaihtoehto. Jotta ruoan raaka-aineet olisivat mahdollisimman lähellä tuotettuja, tuoreita ja laadukkaita, ruokalistaa uusitaan muutamia kertoja vuodessa aina kulloinkin saatavilla olevien raaka-aineiden pohjalta. Pieniä viilauksia saatetaan toki tehdä tarpeen mukaan muulloinkin. Ruoka pohjautuu perinteiseen ranskalaiseen keittiöön, mutta silti ruoassa on hyvin suomalainen tyyli tai suomalainen sielu, ja kaikki ruoka on ehdottoman modernia tai jopa näyttää suuntaa sille, mihin ruokakulttuurimme on menossa. Kaskiksen ruoanlaittokulttuurissa tärkeää on sekin, että kaikki tehdään turkulaisena käsityönä niin pitkälle kuin mahdollista.

Valmiit menut

Ravintola Kaskis ei tuo asiakkailleen ruokalistaa, josta kukin valitsee omat suosikkinsa. Sen sijaan ravintola tarjoaa valmiiksi suunniteltuja ateriakokonaisuuksia, menuja. Menuun voi kuulua neljä, viisi tai kuusi ruokalajia, ja nuo menut ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan nimeltään ”Nelonen”, ”Vitonen” ja ”Kutonen”. Asiakas siis päättää vain, monenko ruokalajin menun haluaa, ja keittiö toteuttaa sen ruokalaji kerrallaan. Oleellista on huomata, että koko pöytäseurueelle tarjoillaan aina samanmittainen menu, joten ainakin isommalla porukalla syömään tulevien kannattaa keskustella valmiiksi, mikä menu tilataan. Annokset ovat kauniita ja värikkäitä. Esillepanoon panostetaan, mutta turhat kikkailut on jätetty pois myös annosten koristelusta, aivan kuten ravintolan sisustuksestakin. Vaikka syömme myös silmillämme, pääpaino on kuitenkin kiinnostavissa makuyhdistelmissä. Ravintolaa pidetään myös laatuunsa nähden varsin kohtuuhintaisena. Kokonaiset menut ovat noin 60–70 euron luokkaa.

Erikoisruokavaliot huomioidaan hyvin

Ravintola Kaskis ei ole erikoistunut mihinkään tiettyyn ruokavalioon, vaan periaatteessa sen menut on suunniteltu ennen kaikkea sekasyöjiä ajatellen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että jokaisessa yksittäisessä annoksessa olisi käytetty lihaa tai muita eläinkunnan tuotteita. Asiantuntevat ja palvelualttiit kokit pystyvät kuitenkin huomioimaan kaikki mahdolliset ruokavaliot ja allergiat, joten tästä ravintolasta lähtee tyytyväisenä ja kylläisenä mitä tahansa ruokavaliota noudattava asiakas. Omaa ruokailukokemustaan voi erikoisruokavaliota noudattava asiakas parantaa erityisesti ilmoittamalla ravintolalle vaatimuksistaan ja mahdollisista allergioistaan hyvissä ajoin, siis jo pöytävarausta tehdessä. Silloin keittiöhenkilökunnalla on entistä paremmat mahdollisuudet tehdä jokainen asiakkaansa tyytyväiseksi – onhan menujen suunnitteluun muutenkin käytetty aikaa ja vaivaa. Tämä ravintola houkuttelee kulinaristeja kauempaakin Turkuun ruokailemaan, eivätkä allergiat ja erikoisruokavaliot todellakaan estä kokemasta aitoa ja alkuperäistä Kaskis-elämystä.

Juomat osana elämystä

Makujen yhdisteleminen ja ruokailuelämyksen kokonaisvaltaisuus on tärkeää ravintola Kaskiksen ruokafilosofialle. Siksi myös viineihin on kiinnitetty aivan erityistä huomiota. Kaskiksen osaava henkilökunta onkin laatinut jokaisen menunsa pariksi yhteensopivan viinipaketin. Neljän ruokalajin menussa on siis neljä eri viiniä, kuuden ruokalajin kanssa tarjoillaan kuutta eri viiniä. Viinipaketeista on mahdollista valita edullisempi peruspaketti, joka on koostettu huolella valituista kuhunkin ruokalajiin erityisen hyvin yhteensopivista viineistä. Toinen vaihtoehto on niin sanottu Premium-paketti. Premium-paketti on peruspakettia hieman kalliimpi, ja sen viinit ovat vuosikertaviinejä ja muita harvinaisempia arvoviinejä. Toki viininsä voi valita listalta itsekin suosituspakettien sijaan. Muitakin juomia on baarista saatavilla vaikkapa aperitiiviksi. Myös alkoholittomia vaihtoehtoja on tietenkin tarjolla, eli myös juomapuolella on huomioitu monenlaiset tavat ja toiveet.

June 2019
M T W T F S S
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30