Suomen 10 parasta ravintolaa 2019 – sija 2: Baskeri & Basso

adminy
June 11, 2019 0 Comment

Baskeri & Basso bistro eli BasBas on vuonna 2016 avattu ravintola Helsingin Eirassa Tehtaankadulla, ja se on nopeasti noussut yhdeksi pääkaupungin suosituimmista ruokapaikoista. Baskeri & Basso on bistro, eli se tarjoilee yksinkertaisia, hienostelemattomia annoksia rennossa ja kodikkaassa ilmapiirissä. Sen perustajia ovat Nicolas Thieulon ja Kalle Kiukainen, joihin ravintolan nimi viittaa: Thieulon on ranskalainen josta siis baskeri, ja Kiukainen taas soittaa bassoa. Baskeri & Bassossa on sekä itse bistro, ja erillinen viinibaari. BasBasin esikuvia ovat heidän omien sanojensa mukaan Pariisilaiset pikkubistrot, Italialaisen maaseudun osteriat (eli paikalliset bistrot), ja San Franciscon kahvilat. Hyvän tunnelman luomisessa on selvästi onnistuttu, koska BasBas on jatkuvasti täpötäynnä, ja jopa varauksen saaminen voi olla vaikeaa.

Baskeri & Bassolla on jokseenkin yllättävät aukioloajat. Se on auki tiistaista perjantaihin, mikä lisännee pitkää varauslistaa koska lauantaisin sinne ei pääse. Ja ovet ovat auki kahteen asti, mikä sopii sen eurooppalaiseen tyyliin. BasBas on visuaaliselta ulkoasultaan moderni ja tyylikäs ilman minkäänlaista hienostelua, mikä sopii myös sen tavoittelemaan rentoon ja kotoisaan ilmapiiriin. Jugend-talon suuret ikkunat pääsevät kauniisti esille kun suuri tila on jätetty muuten simppeliksi ja vaille koristelua. Huonekalut, astiat ja muut välttämättömyydet ovat kaikki yksinkertaisia ja kotoisia olematta kylmän minimalistisia. Taustamusiikki on pehmeää ja modernia, eikä ravintola ole suuresta tilasta huolimatta liian meluisa. BasBasin palvelu on myös hyvin ystävällistä mutta asiantuntevaa. Kaiken kaikkiaan BasBas on yhdistänyt hienosti mukavan ilmapiirin ja korkeatasoisen ruokailukokemuksen.

Hintaluokka ja ruokalajit

Baskeri & Bassossa annokset ovat pienehköjä mutta edullisia, mikä kannustaa tilaamaan useita ja jakamaan seuralaisten kanssa. Listalla on kylmiä alkuruokia, lämpimiä pastoja ja risottoja “väliruokina” (kuten primi piatti Italiassa), sekä pääruokia ja jälkiruokia. Täällä voi siis syödä eurooppalaisittain pitkä kaavan mukaan ilman että sen seurauksena joutuu makaamaan sohvalla viisi tuntia ähkystä kärsien. Hintaluokka on bistroon sopiva ja Helsingin hintaluokassa aika edullinen, mikä lienee yksi syy BasBasin valtavaan suosioon. Alku- ja väliruoat ovat n. 12 euroa, pääruoat siinä 15:n euron tienoilla. Menukokonaisuus maksaa 45 euroa, ja siihen kuuluu kaksi alkuruokaa, väliruoka ja pääruoka. Annoksilla ei ole nimiä, vaan ruokalistassa luetellaan vain raaka-aineet, kuten on tapana Italiassa, josta BasBas tuntuu saaneen suurimmat vaikutteensa.

BasBasin ruoanlaittotyyli

Baskeri & Basson ruoanlaittotyyli on saanut vaikutteita Italiasta ja Ranskasta, mutta annokset ovat moderneja ja yhdistelevät ennakkoluulottomasti raaka-aineita, olematta kuitenkaan liian kokeilevia tai eri kulttuureja sekoittelevia. Menussa on juuri niin paljon vaihtoehtoja, että voi uskoa annosten olevan hyvin suunniteltuja. Listalla on muun muassa tartaria, carpacciota, risottoa ja erilaisia pastoja. Mutta ruoka-aineksista monet ovat suomalaisia ja sesongin mukaan valittuja, kuten kuha, siika, mustikat, vadelmat tai kantarellit. Siitä suuri plussa. BasBas näyttää mistä parhaassa italialaishenkisessä ruoanlaitossa on kyse: ei siitä, että seurataan italialaisia reseptejä mittakuppi kädessä, vaan filosofiasta, jossa valitaan parhaat paikalliset raaka-aineet niistä mitä kullakin hetkellä on saatavilla, ja yhdistellään niitä niin, että niiden maut pääsevät parhaiten esille ja loistamaan.

Viinit

BasBasissa ei kannata unohtaa viinejä, koska niihin on panostettu aivan yhtä paljon kuin ruokiin. Ja jollet ole suuri viinin ystävä, tai et ymmärrä miksi jotkut haaskaavat omaisuuksia huippuviineihin ja tunteja niistä puhumiseen, BasBasissa saatat valaistua. Viinejä löytyy joka makuun, ja koska henkilökunta on erittäin asiantuntevaa ja täysin intomielistä mitä tulee viineihin, voit luottaa heidän apuunsa kun mietit mistä viinistä saattaisit pitää, ja mikä toimii minkäkin ruoan kanssa. Viinejä voi myös maistaa ennen kuin päätät minkä haluat. Eikä kannata unohtaa, että BasBasin toinen osa on viinibaari, jossa tarjoillaan pikkusyötävää. Jos siis et ole saanut varattua pöytää kunnon illallista varten, viinibaariin pääsee ilman varausta, ja maha täyttyy myös herkullisista viineistä ja niihin sopivista suupaloista.

Miten ja milloin syödä BasBasissa?

Kuten jo mainittua, BasBas on erittäin suosittu, joten kannattaa ehdottomasti tehdä varaus etukäteen. Pöydän voi varata kuukaudeksi eteenpäin soittamalla, tai ravintolan nettisivujen varauskalenteria käyttäen. Isommille seurueille on tarjolle myös erillinen kabinetti. Millaiseen tilanteeseen sitten sopii bistrossa syöminen? Useimmille ihmisille bistro sopii aina, koska niiden tunnelma on rennompi ja kotoisampi kuin monien ravintoloiden. Mutta jos tarkoitus on illallistaa miljonäärien tai oligarkkien kanssa, bistro saattaa olla liian arkipäiväinen. Jos siis haluat viettää mukavan ja rennon illan herkullisen ruoan merkeissä ystävien tai perheen kanssa, Baskeri & Basso on loistava valinta. Jos taas olet pukeutunut iltapukuun ja etsit oopperailtaan sopivaa ravintolaa, haluat ehkä muodollisempaan ravintolaan missä hienostelu on paremmin tyyliin sopivaa.

June 2019
M T W T F S S
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30