Suomen parhaat ravintolat: Grön

adminy
June 11, 2019 0 Comment

Suomen ravintolamaailma on saanut viime vuosina riveihinsä suuria määriä uusia tulokkaita. Useat nuoret ravintoloitsijat suosivat tuoretta lähiruokaa, ja pyrkivät takaamaan asiakkaille uusia makukokemuksia varsinkin kasvisruoan parissa. Perinteisten liharuokien rinnalle on ilmestynyt toinen toistaan kekseliäämpiä kasviksista valmistettuja ateriakokonaisuuksia, ja tällä saralla Helsingissä sijaitseva Grön on aallon huipulla. Grön on kerännyt suhteellisen lyhyen historiansa aikana useita alan palkintoja. Se valittiin vuonna 2017 Suomen Gastronomien Seuran vuoden ravintolaksi, ja ensimmäinen Michelin-tähti sille myönnettiin vuonna 2018. Grön on huomattavan ylpeä Suomen luonnon inspiroimasta kausiluontoisesta luomuruokavalikoimastaan, ja listalta löytyy myös täysin villejä ainesosia. Grön myös rohkaisee asiakkaita tekemään uskaliaita ratkaisuja, ja normaalin neljän ruokalajin Grön-menun rinnalla tarjotaan täysin vegaania vaihtoehtoa.

Ravintola Grön pitää kotiaan suhteellisen pienissä tiloissa Albertinkadulla Helsingin Kampissa. Kerrallaan ravintolasaliin mahtuu vain parikymmentä asiakasta, ja askeettinen sisustus ei välttämättä heti saa asiakasta ajattelemaan fine dining-kokemusta. Ravintola on kuitenkin kerännyt laajalti kiitosta, sekä kriitikoiden että ruokailijoiden taholta. Rento ilmapiiri ja suhteellisen huokeat hinnat houkuttelevat ravintolaan asiakkaita, jotka muuten saattaisivat kaihtaa perinteisiä Michelin-tähdellä palkittuja ravintoloita. Ravintoloitsijoina Grönissä toimivat 2016 Vuoden Kokki-tittelin voittanut Toni Kostian, ja hänen bisneskumppaninsa Lauri Kähkönen. Kostian pyörittää ravintolan keittiötä, kun taas Kähkönen vastaa ravintolan asiakaspalvelusta, viinilistasta, ja yleisestä luovasta ilmeestä. Ovensa ravintola avasi syksyllä 2015, ja suosiosta huolimatta se on pysynyt tähän saakka omistajiensa ainoana bisneksenä, mutta toivottavasti herrat laajentavat toimintaansa tulevina vuosina.

Grönin menut

Grönin perusidea on tarjota kausiluontoista lähiruokaa Helsingin sydämessä. Ruokalistan taustalta löytyy perinteinen skandi-keittiö, ja annoksia terästävät myös luonnossa villeinä kasvavat ainekset. Grön tarjoaa asiakkailleen tällä hetkellä kahta neljän ruokalajin ruokalistaa, joista yksi on täysin vegaani. Hinnoittelu on yksinkertainen, menusta riippumatta hinta on tällä hetkellä 62 euroa. Grön Menu alkaa kausiluontoisella kasvisruokalajilla, josta siirrytään sulavasti kalan kautta lihaan, ja lopulta jälkiruokaan. Kevään 2019 ruokalistalla lihansyöjää odottavat esimerkiksi heinäsorsan munan keltuaisella maustettu viherparsa, herneiden kanssa tarjoiltu hauenmäti, ja villiyrteillä terästettyä naudankylkeä. Jälkiruoka vohvelit on maustettu sitruunaverbenalla, ja koristeltu villikukilla. Keväällä aterian lisäkkeiksi voi tilata lisä hintaan vaikkapa kotimaista kaviaaria, grillattua meriravunpyrstöä, tai vegaani “juustoa”. Mausteina loistavat karhunlaukka, ruusu, korianterin siemenet, ja kuusen kävyt.

Grönin kasvikset

Grön on luonut mainetta myös täysin vegaanilla rinnakkaisruokalistallaan. Vege menu seurailee teemoiltaan lihansyöjien vastaavaa, mutta koska kaikissa ravintolan annoksissa kasvikset ovat pääosissa, kasvisruokailija ei koe tulleensa huijatuksi. Annokset näyttävät ravintolan hämyssä samanlaisilta, ja lihan puute ei aiheuta annokselle epätasapainoa. Grön on ylpeä ruoan tuottajistaan, ja villiyrttien kerääjän lisäksi ravintolan palkkalistoilta löytyy sienestäjä, pienpuutarhuri, ja keraamikko, joka valmistaa ravintolan astiat. Pientuottajat pitävät huolta että ravintolan tuotteet ovat varmasti kausiluontoisia, ja erikoisetkin yrtit päätyvät sen ruokalistalle. Ruoan lisäksi myös ravintolassa tarjoiltavat juomat on mietitty tarkalleen. Ravintola ylpeilee luonnollisesti tuotetulla viini valikoimalla, useat joista tuotetaan varta vasten ravintolan omistaman Let me wine- maahantuontiyrityksen kautta. Viinien lisäksi ravintolassa tarjoillaan maukkaita tunnelmaan sopivia coctail-juomia, uutettuja mehuja, ja Helsingissä paahdettua kahvia.

Grönin sisustus

Sisustukseltaan Grön on suhteellisen askeettinen, ja avokeittiö vallitsee pientä ravintolasalia. Keittiötä reunustaville seinille on kirjoitettu juomamenu valkoisella liidulla, ja puisilta pöydiltä puuttuvat fine dining-kokemukseen usein liitetyt valkoiset pöytäliinat. Erikoisina sisustus esimerkkeinä mainittakoon ravintolan vessaan asennettu viinikaappi, ja saman huoneen seinälle ripustettu Michelin-tähti laatta. Grönin henkilökunta on hyvin nuorekasta, ja palvelu mukavan luonnollista. Gröniin on helppoa varata pöytä, joko soittamalla ravintolan, tai sen nettisivuilta löytyvän varauskalenterin kautta. Pöytä kannattaa varata ajoissa pettymyksen välttämiseksi. Ravintola on auki tiistaista sunnuntaihin illallisaikaan, ensimmäiset varaukset alkavat viideltä, ja viimeiset päättyvät puoliltaöin. Ravintola tarjoaa asiakkaille myös useita lahjakortti vaihtoehtoja, joiden hinnat vaihtelevat riippuen siitä, haluaako lahjoittaja maksaa vain aterian, vaiko myös siihen liittyvät juomat.

Grön – Suomen paras ravintola

Grön tarjoaa unohtumattomia Michelin-tähdellä palkittuja makuelämyksiä, ilman niihin yleisesti liitettyjä kaavoja, ja ansaitsee varmasti paikan Suomen parhaana ravintolana. Ruokailijaa odottavat taidokkaasti valmistetut kekseliäät kasvisruoat, hyvin mietitty viinilista, ja ystävällinen palvelu. Sisustukseltaan paikan voisi mieltää kotoisaksi lähiöravintolaksi, ja kohtuullisten hintojen ansiosta moni ruokailija palaa ravintolaan toiseenkin kertaan. Pöytää varatessa kannattaa kuitenkin muistaa, että Grönin menu on suppea, ja ruokailijalla ei ole suurta määrää vaikutusvaltaa tilaamaansa ateriaan. Ravintolassa käytetyt raaka-aineet valitaan vuodenajan mukaan, ja useat niistä kerätään Helsingin lähiseudulta. Grön antaa loistavan mahdollisuuden vierailla Michelin-tähden ravintolassa vegaaniseurassa, sillä kasvisruokalajeja kohdellaan samalla rakkaudella kuin lihaakin. Toivottavasti herrat Kostian ja Kähkönen pitävät tätä hurmaavaa vihreää ravintolaa yllä vielä pitkään, ja ehkä jopa levittäisivät siipiään laajemmalla Suomen ravintolataivaalle.

June 2019
M T W T F S S
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30