Suomen parhaat ravintolat Helsinki: Ora

adminy
June 11, 2019 0 Comment

Mestarikokki Sasu Laukkosen luotsaama Ora on intiimi 23-paikkainen ravintola Helsingin Huvilakadulla. Jo lyhyen olemassaolonsa aikana ravintola on onnistunut vakuuttamaan niin ruokakriitikot kuin maistuvaa lähiruokaa arvostavat kaupunkilaisetkin. Vuonna 2017 avattu Ora keskittyy suomalaiseen sesonki- ja lähiruokaan modernilla fine dining otteella. Kuuden ruokalajin menu suunnitellaan aina sesonkien mukaan ja se vaihtuu nopein syklein. Näin kotimaisista lyhyistä kasvukausista saadaan hyödynnettyä parhaat raaka-aineet. Huomionarvoista on myös se, että menua saa vegaanisena. Lähellä tuotetut raaka-aineet ovat Oran juju. Villiyrtit, kukat ja maustekasvit ovat annoksissa vahvasti mukana. Ruoka on omaperäistä ja yllätyksellistä, mutta maut ovat kuitenkin luonnollisia ja selkeitä – mausteita käytetään säästeliäästi. Sasu Laukkonen kumppaneineen antaa raaka-aineiden ja yllättävien yhdistelmien loistaa.

Orassa ruoka on vain yksi osa kokonaisuutta. Täällä vierailua voisi pikemminkin kutsua gastronomiseksi showksi. Jo istumapaikat on aseteltu niin, että jokainen aterioitsija istuu katse kohti pikkuruista avokeittiötä, jossa kokit panevat performanssinsa toimeen. Salihenkilökunta ottaa asiakkaan mukaan vuorovaikutteiseen näytelmään kertomalla runsassanaisesti annoksista, valmistustekniikoista, raaka-aineista ja viinien nyansseista. Tarinoita saattaa kuulla vaikkapa Koivakkalan laitumilla käyskentelevän Illusia-lehmän lypsämästä maidosta tai Inarijärvestä seitsemänkymppiseltä kalastajalta saadusta siikasta. Kaikesta käy ilmi, että raaka-aineet todella valitaan ajatuksella ja niitä hienosäädetään täydellisyyteen saakka. Esimerkiksi kalastajaa ollaan pyydetty muuttamaan kalankäsittelytapojaan niin, että siika suomustetaan vasta, kun se on hieman jäykistynyt. Silloin toimenpide ei vahingoita yhtä paljon herkän kalan herkkää lihaa. Orassa ruoka onkin todellista soul foodia parhaimmillaan.

Kasvispainotteista fine dining ilottelua

Orassa saa rahoilleen vastineeksi melkoisen määrän käsityötä ja inhimillistä kekseliäisyyttä. Kasvisruuan ystävä ilahtunee siitä tiedosta, että Ora lukeutuu niiden huippuravintoloiden joukkoon, joissa menun keskiössä ovat kasvikset ja eläinkunnan tuotteet näyttelevät vain sivuosaa. Menu tarjoilee useita ilonaiheita ja nappisuorituksia. Yllättäviä yhdistelmiäkin löytyy: Suolatut vadelmat herättävät ensiksi epäluuloa, mutta suolan, makean ja happaman yhdistelmä onkin palkitseva. Raparperijälkiruoka saa upean kruunun silmiä hivelevän kauniista kehäkukkakeosta. Punajuuri ja maitokahvivaahto osoittautuvat mitä luontevimmaksi yhdistelmäksi maanläheisiä makuja. Kotoisat kaurakeksit saavat hienostunutta vivahdetta pehmeän makuisesta sinihomejuustosta ja omenakompotista. Menun kylkeen voi vielä tilata viinipaketin, johon sommelier on valinnut jokaiseen ruokalajiin erityisesti sopivan viinin. Paketin voi kätevästi tilata myös puolikkaana, mikäli haluaa kokea ruoan ja viinin liiton mutta kokonainen lasillinen tuntuu liialliselta.

Intiimi ja kokonaisvaltainen ravintolaelämys

Jotain Oran erityisyydestä kertoo sekin, että ravintola on ansainnut Michelin-tähden. Michelin-tähti ei yllätä – se on vääjäämätön seuraus sille kunnianhimoiselle otteelle, jolla Laukkonen ravintolaansa johtaa. Ei jää epäselväksi, että Oran takana on valtava määrä luovuutta ja intohimoa. Raaka-aineiden kunnioitus, tekninen huippuosaaminen, laatu, makujen tasapaino ja yllätyksellisyys kuvaavat hyvin Oran luonnetta. Palvelukulttuuria ei voi myöskään kehua liikaa – erityislaatuisen Orasta tekee lämmin huolenpito asiakkaasta ja mielenkiintoiset tarinat raaka-aineiden takana. 23 paikkaa tarkoittaa, että illallinen Orassa on hyvin intiimi elämys – muttei kuitenkaan vaivaannuttava sellainen. Tunnelma on sen sijaan kotoisa ja sympaattinen. Sisustus on minimalistisen tyylikäs ja harmoninen, mikä sekin vaikuttaa yleistunnelmaan. Orasta saa vatsan täydeltä hyviä makuja ja hyvää mieltä.

Ora taistelee ruokahävikkiä vastaan

Olennainen osa Oran filosofiaa on raaka-aineiden perusteellinen hyödyntäminen. Ruokahävikkiä vältetään, minkä takia annokset lasketaan tarkkaan. Suositeltavaa onkin tehdä pöytävaraus etukäteen, vaikka pakollista se ei ole. “Kokeilla aina saa, mutta en voi luvata, että aina löytyy kaikkea, jos tulee ilman varausta”, Laukkonen sanoo. Illallismenun lisäksi Orasta saa menun perjantaisin ja lauantaisin myös lounasaikaan, keskipäivästä kolmeen iltapäivällä. Kysymys on Laukkosen mukaan palvelutuotteesta. Jos ei jostain syystä pysty varaamaan pöytää illaksi, on sama tuote mahdollista saada myös päivällä. Esimerkiksi lapsiperheelliset eivät välttämättä halua mennä syömään lauantai-iltana, mutta hekin pääsevät elämykseen käsiksi lounasmenun kautta. Fine dining -ravintoloiden joukossa Ora onkin raikkaan helposti lähestyttävä vaihtoehto, jossa jokainen asiakas on se tärkein.

Lähiruokaa hienostunein vivahtein

On monia syitä ihastua lähellä tuotettuun ruokaan: sen hiilijalanjälki on pieni ja ravintoarvot huipussaan. Orassa paikallisista ja sesonkiin kuuluvista raaka-aineista loihditaan moderneja ja yllätyksellisiä makuelämyksiä. Valtava tietomäärä jokaisen raaka-aineen ja annoksen takana kertoo intohimosta korkealaatuiseen ruokaan. Asiakkaalle välittyy kuva, että koko henkilökunta on hyvin sitoutunut ravintolaan ja sen ruokiin. Tämä käy ilmi viimeistään silloin, kun annosten saapuessa pöytään niiden jokainen osa esitellään ruokailijalle. Tämä, jos mikä, nostaa kokemuksen tavallista ravintolaillallista suuremmaksi. Ora edustaa oikeastaan häpeilemättä sellaista ruokahienostelua ja vivahteilla leikittelyä, jota jotkut saattavat vierastavaa. Laukkosen ja rennon henkilökunnan johdolla kaikki tapahtuu kuitenkin kepeästi ja luontevasti. Ora osoittaa, että hienon ruoan ei tarvitse olla vakavaa ja jäykkää termeillä kikkailua.

June 2019
M T W T F S S
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30