Suomen parhaimmat ravintolat 2019 – sija 5: ravintola Inari

adminy
June 11, 2019 0 Comment

Helsingin Punavuoressa, Albertinkadun ja Uudenmaankadun kulmassa sijaitseva ravintola Inari on uusi tuttavuus, sillä se on perustettu vasta vuoden 2018 kesällä. Sen perustajia ovat kokki Kim Mikkola ja viinimestari Johan Borgar. Inari tarjoamaa innovatiivista fuusioruokaa, jossa yhdistyvät suomalaiset, sesongin mukaiset raaka-aineet ja eksoottisemmat, etenkin aasialaiset ainekset ja ruoanlaittotyyli. Ravintola pyrkii selkeästi luomaan uusia makujen yhdistelmiä ja annoksia, joiden kehittelemisessä on nähty vaivaa. Inarissa syöminen ei missään nimessä ole vain mahan täyttämistä herkullisella ruoalla, vaan lähempänä esimerkiksi visiittiä nykytaiteeseen keskittyneessä galleriassa: vaikka kävijä ei välttämättä rakastaisikaan kaikkea näkemäänsä, se pistää silti ajattelemaan, ja on arvokas kokemuksena, joka tuo uusia näkemyksiä ja elämyksiä. Inari on siis kuin uuden ruoan taidegalleria.

Inarin perustajilla on runsaasti kokemusta huippuravintoloissa työskentelemisestä. Kim Mikkola oli aiemmin kokkina Olossa ja Carmassa, ja vajaa viisi vuotta Kööpenhaminan Nomassa. Johan Borgar oli aiemmin viinimestarina Chef & Sommelier’ssa. Inarissa saa kuitenkin sen vaikutelman että heitä ei kiinnosta ratsastaa entisellä maineella, vaan he haluavat luoda jotain uutta ja persoonallista. Yksi asia kannattaa tehdä selväksi mitä tulee ravintolan nimeen: ‘Inari’ ei viittaa Lapin Inariin, vaan japanilaiseen mytologiaan jossa Inari on riisin, saken, hyvinvoinnin, vaurauden ja hyvän elämän suojelija ja jumalatar. Tämä antaa myös osviittaa ravintolan tyylin suhteen, eli vaikutteet eivät tule Lapista vaan paremminkin Aasiasta. Mutta Inari on ennen kaikkea ravintola joka ei kopioi vaan pyrkii luomaan uutta.

Ruoka

Inarin ruoka on kevyttä ja minimalistista. Annokset ovat pieniä, mikä on hyvä sillä niitä pitää tilata vähintään seitsemän, mikä riittää mainiosti viemään nälän. Inari on moderni siis myös siinä mielessä, että se jättää taakseen perinteiset alkuruoka – pääruoka – jälkiruoka -kaavat, kuten myös suuret annokset. Osa raaka-aineksista tulee ravintolan omalta luomupalstalta, ja yleensäkin raaka-aineissa suositaan kasviksia. Annoksissa näkyy tämän hetken kansainväliset trendit: raaka-ainekset ovat joko kotimaisia ja sesongin mukaisia (kurkkua, siikaa, sokeriherneitä, naurista, karviaisia, mustikoita), tai sitten aasialaisia. Lähes joka annoksessa on jotain aasialaista (esimerkiksi dashia, mung-papuja, inkivääriä, merilevää, tai katsuobushi-hiutaleita), ja itse ruoanlaittotyylikin tuo paljon mieleen Japanin. Myös annosten henki on kuin suoraan Aasiasta, sillä ne ovat pieniä ja minimalistisia.

Ruoka puhuu puolestaan

Ravintola Inari ei huuda olemassaolostaan fyysisesti, ja sitä voi kutsua jopa huomaamattomaksi. Se on puoliksi maan alla tilassa jossa oli ennen toimistoja, ja sen kyltti on pieni ja vaatimaton. Ravintolan tila on kaikin puolin hyvin pelkistetty. Siitä näkee, että sen luojien mielessä on ollut ennen kaikkea ruokaan keskittyminen, ja kenties myös vieraiden huomion keskittäminen vain ruokaan. Muutenkin Inarista saa sen vaikutelman, että sen perustajat uskovat ruoan puhuvan lujemmin kuin mikään markkinointi, koska heidän nettisivullaan ei sanota ravintolasta mitään muuta kuin menujen hinnat. Mitä ilmeisemmin strategia on toiminut, koska Inarista on tullut erittäin suosittu, ja se on systemaattisesti arvioitu Suomen parhaiden ravintoloiden joukkoon eri listauksissa. Se on vaikuttava saavutus uudelle ravintolalle.

Hintaluokka

Hintaluokaltaan Inari ei ole halvimmasta päästä, mutta toisaalta se ei olekaan mikään peruskuppila. Hyvästä kannattaa maksaa, ja ottaen huomioon Inarin ruoan laadun ja kekseliäisyyden, hinta tuntuu suomalaisessa mittapuussa jopa edulliselta. Annoksia ei valita yksi kerrallaan, vaan vaihtoehtoina on seitsemän ruokalajin menu joka maksaa 70 euroa, tai yhdeksän ruokalajia hintaan 90 euroa. Kurkun kostukkeeksi voi ottaa viinilajitelman, joihin saa joko neljä tai viisi lasillista viiniä hintaan (44 / 55 euroa).Viinien lisäksi valikoimaan kuuluu esimerkiksi sakea, kuten on sopivaa aasialaishenkisessä paikassa. Kannattaakin muistaa että Inarin yksi vahvoja puolia on sen huippuluokan viinivalikoima, ja viinien ja ruokien upeat ja ennakkoluulottomat yhdistelmät. Niiden ja ruokien luomia makumaailmoita muistelee varmasti vielä vuosienkin päästä.

Miten ja milloin aterioida Inarissa?

Inari on auki viidestä puoleenyöhön keskiviikosta perjantaihin, ja lauantaisin kahdesta puoleenyöhön. Varauksen teko on luonnollisesti suositeltavaa, onhan kyse yhdestä Helsingin parhaista ravintoloista jonne ei jonottamalla saata päästä. Varauksen voi tehdä joko ravintolan nettisivujen linkin kautta, tai soittamalla ke-la klo 10-16; muina aikoinakin voi yrittää soittaa, mutta henkilökunta saattaa olla liian kiireistä vastatakseen. Inari sopii ennen kaikkea kokeilunhaluisille modernin ruoan ystäville, jotka ovat valmiita maksamaan uusista makuelämyksistä. Koska sisustus on hyvin pelkistettyä ja ilmapiiri ruokaan keskittynyt, Inari ei ole paras paikka esimerkiksi perhejuhlille tai tapaamiselle vanhojen kavereiden kanssa. Sen sijaan siellä voi nauttia ikimuistoisen illallisen, joka saattaa tutustuttaa aivan eri tasoisiin makunautintoihin kuin mihin Suomessa on totuttu.

June 2019
M T W T F S S
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30