Suomen ravintolat top 10: Demo

adminy
June 11, 2019 0 Comment

Intohimolla ja tarkkana käsityönä tehty ruoka, visuaalisesti upeat annokset ja erinomainen palvelu kuvaavat Helsingin Uudenmaankadulla sijaitsevaa Ravintola Demoa. Vuonna 2003 perustettu Demo oli Helsingin ensimmäisiä todellisia huippuravintoloita – vuosituhannen alussa Suomen pääkaupungin ravintolatarjonta oli nimittäin vielä kovin vaatimatonta Euroopan muihin kaupunkeihin verrattuna. Teemu Auran ja Tommi Tuomisen perustama ravintola saavutti nopeasti suosion. Idea oli yksinkertainen: tarjota ikimuistoisia elämyksiä ja herkullista ruokaa rennossa ympäristössä. Aura ja Tuominen olivat työskennelleet kokkeina Helsingin silloisissa ykkösravintoloissa ja heränneet siihen, että kaikki huipputason ravintolat olivat ketjuomisteisia. Niissä oli melkein identtiset ruokalistat ja palvelukonseptit. Miehet totesivat, että kaupungissa oli tilausta ravintolalle, jossa tarjottiin hienoa ruokaa, mutta ilman jäykkää pönötyskulttuuria. Näin syntyi Demo – rehellistä, perinteisin keinoin valmistettua ruokaa – ja ennen kaikkea hyvän makuista sellaista.

Demon avajaispäivänä 23.tammikuuta 2003 oven takana oli heti jonoa. Jono ei ole ihan heti katkennut – tänäkin päivänä ravintolaan on suositeltavaa tehdä varaus ainakin viikko etukäteen. Perustajat itse uskovat huipputason henkilökunnan olevan menestyksen takana. Demo on myös aina pitänyt kiinni omasta konstailemattomasta linjastaan, eikä lähtenyt mukaan hetken trendeihin, kuten jaettaviin annoksiin. Toki menusta saattaa löytyä yksi jaettava annos, mutta kaikkea ruokaa ei tarjoilla vadeissa keskellä pöytää. Suosiota on epäilemättä lisännyt myös ravintolan saama ensimmäinen Michelin-tähti vuonna 2007. Millään yhä toiminnassa olevalla suomalaisella ravintolalla ei ole ollut tähteä yhtä kauan kuin Demolla. Muitakin tunnustuksia Demo on vuosien mittaan saanut: Suomen Gastronominen Seura myönsi ravintolalle Vuoden Ravintola -tittelin vuonna 2006.

Huipputason kokkausta rennossa ympäristössä

Demo tarjoilee ainoastaan päivän menua, joka sisältää neljä, viisi, kuusi tai seitsemän ruokalajia. Päivän menu rakentuu aina sesongin tuoreiden raaka-aineiden pohjalta, jotka Demo valitsee vain korkealaatuisimmilta tuottajilta. Menun perusta löytyy ranskalaisesta keittiöstä, mutta sitä höystetään ympäri maailmaa tulevilla mauilla ja tekniikoilla. Elämyksellisyys on olennainen osa ravintolan konseptia: annoksia on usein kuvailtu mestariteoksiksi, jotka muistaa lopun ikänsä. Myös ruoan visuaalisuus on osa elämystä, eikä juomapuolta sovi unohtaa. Demon viinit ovat pääosin eurooppalaisia laatuviinejä ja pääruokien viinisuositukset auttavat valitsemaan sen napakympin. Ravintolan hienous piilee pysyvyydessä: Demo ei ole lähtenyt muuttamaan hyväksi havaittua konseptia hetkellisen trendikkyyden toivossa. Ravintola kokeilee sopivassa määrin uutta, mutta ylläpitää vuodesta toiseen huippugastronomian perinnettä rennossa ilmapiirissä. Simppelin elegantti on osoittautunut toimivaksi yhdistelmäksi.

Perinneruokia modernilla twistillä

Klassikoita yllätyksellisillä elementeillä – tämän Ravintola Demo taitaa erityisen hyvin. Arkinen hernekeittokin saa hienostuneen twistin, kun siihen lisää hieman pekonia ja creme fraichea – tai kun se tarjoillaan yrttisen ja rypäleisen Chablis-viinin kera. Juuri näin odottamattomalla tavalla Demo onnistuu yllättämään asiakkaansa. Ravintola onnistuu nostamaan suomalaisia perinneruokia uudelle tasolle. On todellinen taitolaji onnistua muuntamaan tuttu ja perinteinen ruoka hienostuneiden tekstuurien ja vivahteiden yhdistelmäksi. Perinteistä juustolautastakaan Demossa ei kannata odottaa näkevänsä – sen sijaan eteen saatetaan tarjoilla vaikkapa mielikuvituksellinen juustotaco kymmenen kuukautta vanhan goudan, pähkinöiden ja kiinanmandariinin kera. Kepeä, leikkisä ja raikas vaihtoehto perinteisiin juustolautasiin verrattuna. Ruoka-annokset ovat sen verran elämyksellisiä, että suotavaa olisi saman tien ottaa täysi seitsemän ruokalajin menu.

Ranskalaisesta huippukeittiöstä inspiraationsa saaneet annokset

Täydellisen illallisen kruunaa tietysti jälkiruoka. Mielikuvitukselliset jälkiruoka-annokset on pääruokien lailla innovoitu kauden raaka-aineista ja inspiraatiota saadaan vaativasta ranskalaisesta keittotaidosta. Lautaselta saattaa löytää vaikkapa raparperia, kinuskia ja pistaasikakkua. Jos on valinnut pidemmän menun, kuuluu illalliseen vielä toinen jälkiruoka. Loistavan annoksen tunnistaa siitä, että makumatka kehittyy ja elää koko ruokailun ajan; jälkimakuna saattaa olla jokin todella yllättävä elementti. Jälkiruoka yhdistettynä laadukkaaseen viiniin nostaa ruokailun tietysti vielä uudelle tasolle. Myös palvelu on erottamaton osa ravintolakokemusta, ja Demo onkin tunnettu nimenomaan asialle omistautuneesta henkilökunnastaan. Ei siis ole todellakaan ihme, että Demon pöydät ovat täyteen varattuja viikosta toiseen, sillä tämän pitkän linjan uranuurtajan maine on ja pysyy. Demo on säilyttänyt tasonsa ja Michelin-tähtensä pitkään.

Tasapainoinen kokonaisuus

Ravintolakokemukseen vaikuttavat toki muutkin elementit kuin pelkkä ruoka ja palvelu. Tilan sisustus, valaistus ja musiikki tuovat kaikki oman lisänsä kokonaistunnelmaan. Demosta puuttuu useille ravintoloille tyypillinen nopeatempoinen lounge-musiikki. Soittolista on sen sijaan täynnä monipuolista vanhempaa ja uudempaa musiikkia. Tunnelma on rento valkoisista pöytäliinoista huolimatta ja tuolissa saa istua selkänojaan nojaten turhia jäykistelemättä. Demossa tunnit kuluvat kuin siivillä, ja ravintolakokemus on parhaimmillaan upea irtiotto arjesta. Jos Demo pitäisi tiivistää yhteen kuvaukseen, voisi sanoa, että se on hieno yhdistelmä gastronomisia elämyksiä ja parhaita puolia ranskalaispainotteisesta keittiöstä. Jos uudet versiot tutusta makupaletista kiinnostavat, on suuntasi ehdottomasti Uudenmaankatu ja Demo. Tämä Michelin-tähden ravintola ei turhaan löydy Suomen Top 10 ravintolat -listalta.

June 2019
M T W T F S S
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30