Miten toimia ravintolassa – etiketin ABC

mollie
October 14, 2019 0 Comment

Ravintolassa syöminen voi monelle olla jopa pelottava kokemus, sillä monille saattaa juolahtaa mieleen, että “mitä jos nolaankin itseni?” -tyyppisiä tilanteita. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä tiesitkö, että ravintolassa syöminen on oikeastaan paljon yksinkertaisempaa kuin saatoit kuvitella. Puhumme tietysti tässä kohtaa oikeasti fine dining ruokakulttuuria edustavista ravintoloista, emmekä S-ryhmän ketjuun kuuluvista tusinamestoista (Amarillot jne). Aitoja fine dining ravintoloita löytyy Helsingistäkin vaikka kuinka ja paljon, joten kovin pitkälle ei näiden vuoksi tarvitse matkustaa. 

Fine dining illallisiin liittyy yleensä paljon epämääräisiä uskomuksia, jotka eivät todellisuudessa pidä paikkaansa ollenkaan. Osa näistä on vanhemman sukupolven levittämiä vääristyneitä mielikuvia siitä, millaisessa maailmassa me elämme tällä hetkellä. Esimerkiksi etiketin mukainen “hillitty” keskustelukulttuuri ruokapöydässä on jo useita vuosia ollut historiaa, sillä siellä missä on fine dining, on myös hauskanpitoa. Enää ravintolat eivät siis ole niitä paikkoja joissa jäpitetään kauhusta jäykkänä, ettei vaan tehtäisi mitään virheitä, vaan ravintolaan mennään nimenomaan viettämään hauskaa iltaa, ja nauttimaan hyvästä ruoasta. Eikö se nyt kuulostaisi hieman hullulta, jos joutuisit maksamaan monta sataa euroa siitä, että pääset syömään, etkä voisi sitten samaan rahaan käyttäytyä juuri niin vapaasti, kuin itse haluat (toki kunnioitus muita ruokailijoita kohtaan on silti säilytettävä, eikä häiriötä saa aiheuttaa)?

Älylaitteiden käyttö ravintolassa

Mikäli menet syömään ennen 80-lukua syntyneiden ihmisten kanssa, saatat huomata, ettei esimerkiksi kännykän räpläämistä katsota kovin hyvällä. Tämä on kuitenkin yksi niistä “vääristyneistä mielikuvista”, joista aiemmin mainitsimme, sillä useat ravintolat jopa kannustavat puhelinten käyttöön, tarjoamalle erilaisia sovelluksia, sekä jopa latauspistokkeita puhelimille. Älylaitteet sekä puhelimet ovat jo jokapäiväistä elämäämme, eikä niiden aiheuttamaa integraatiota ole enää helppo peruuttaa – emmekä kyllä tiedä miksi näin edes pitäisi tehdä. 

Puhelimen käyttöä ravintolassa kannattaa kuitenkin ruokaseuran mukaan rajoittaa, sillä mikäli olet esimerkiksi treffeillä ja tuijotat vain puhelintasi, saattaa seuralaisesi hyvin nopeasti nostaa kytkintä, ja voimme tässä kohtaa jo paljastaa, että fine dining ravintoloiden menut eivät ole sieltä halvimmasta päästä välttämättä! Mikäli kuitenkin ruokaseurasi on myös kännykkänsä ottanut esille, mikään ei estä teitä esimerkiksi pelaamasta muutamaa kierrosta kolikkopelejä ja testata kasino uutuudet, ruokaanne odotellessa. Kannattaakin näitä tilanteita varten esimerkiksi kirjainmerkkeihin jo valmiiksi tallentaa kyseinen sivusto, josta sitten tarvittaessa löytyy nopeasti parhaat bonukset sekä pelipaikat yhteiseen illanviettoonne!

Uskalla tilata, uskalla nauttia

Kuinka monta kertaa olet marssinut nälkäisenä ravintolaan, tutkinut listaa 15 minuuttia ja päätynyt tilaamaan sen kaikkein turvallisimman vaihtoehdon, jonka olet muuten syönyt viimeisen 5 vuoden aikana joka kerta kun olet ravintolaan mennyt? Fine dining ravintolat tarjoavat tähän arkiseen ongelmaan hyviä ratkaisuja, sillä on hyvin todennäköistä, että fine dining ravintolan listalta et löydä yhtäkään sellaista ruokaa, jota olisit ennen maistanut – tai sanotaanko näin, että olet kyllä maistanut, mutta et ole tiennyt että niitä kutsutaan niin erikoisilla nimillä. Iso osa fine dining kulttuuria on perinteisten raaka-aineiden uudelleenkäyttö sellaisilla tavoille, joilla niitä ei ole yleensä totuttu tekemään. Ei kannata siis hämääntyä, vaikka listalla lukisi “hiillostettua mustikkaa”, sillä tämä voi yksinkertaisimmillaan tarkoittaa sitä, että mustikat ovat liekitetty hiilloksen avulla. 

Uskalla siis tilata erilaisia ruokia, äläkä aina tyydy yhteen ja samaan. Tulet kiittämään meitä myöhemmin!

Jätä tippiä vain jos koet sen olevan tarpeellista

Tippiä ei kannata jättää, jos palvelu ei ollut mieleistä, tai ruoka ei ollut hyvää. Tipin antamatta jättämisestä ei pitäisi joutua potemaan huonoa omaatuntoa, sillä kyseessä on kuitenkin sinun rahasi loppupeleissä. 

October 2019
M T W T F S S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31